Šią savaitę lietaus prekėms papildoma -20% nuolaida su kodu: 20RAIN
IŠSIRINK
Kilo klausimų? 8 (5) 2080009
2022-09-30

Šėlionės lietuje, šeimyninis spintos tvarkymasis, eksperimentai ir kitos idėjos, kaip vaikams praleisti niūrias rudens dienas

Norime mes to ar ne (o greičiausiai – nenorime), vasara nepastebimai praskrieja, užleisdama vietą auksaspalviui rudeniui. Deja, šiuo metų laiku galimybę grožėtis margaspalviais lapais neretai nutraukia lietingas oras. Tai – ne itin gera žinia vaikams. O taip pat – ir jų tėveliams, kuriems reikia pasukti galvą, kokia veikla užimti atžalą, jog šis/ši nebūtų „sulindusi“ į mobilųjį telefoną ar nuolat neatakuotų klausimu, „o ką man dabar veikti?“

Pametėsime Jums kelias idėjas, ką pasiūlyti veikti vaikui, vienam ar kartu su Jumis, kai saulė rudeniniame danguje nesišypso. Dalis užsiėmimų skirti leidžiant laiką namuose, tačiau, iš karto nuteikiame, jog bus reikalingi ir kokybiški lietaus rūbai vaikams. Juk, kaip sakoma, nėra blogo oro, o tik netinkama apranga! 

Generalinė tvarka vaikų kambaryje

Visada smagu nušauti du zuikius vienu šūviu, ar ne? Argi ne puiku būtų, jog Jūsų vaikas, lietui lyjant, atsiraitotų rankoves ir pagaliau susitvarkytų savo kambarį? Aišku, tokios „generalinės tvarkos“ rezultatai, priklausomai nuo vaiko amžiaus, gali prasilenkti su Jūsų lūkesčiais, bet juk svarbiausia – faktas, jog vaikas būtų kuo nors užimtas.

Kambario tvarkymasis – veikla, kurios apibrėžimas yra labai platus. Vaikas vienas ar su Jūsų pagalba, gali tiesiog tvarkingai susidėlioti žaislus, knygas ar kitus daiktus, kurie, drįstume teigti, dažno vaiko kambaryje tiesiog voliojasi ant grindų. Galima vaiką „įdarbinti“, pasiūlius nuvalyti dulkes nuo lentynų, baldų, palangių ir kitų paviršių. Žinoma, jei turite noro (pas vaikus jo visada bus!), galite imtis ir baldų perstumdymo, paveikslų kabinimo ar dekoracijų, pavyzdžiui, pieštukinių, daiktadėžių ir pan. gamybos.

Vaikas ne tik turiningai praleis laiką, bet ir, žinodamas, jog nuveikė kažką naudingo, didžiuosis savimi.

Spintos tvarkymasis

Vaikai taip greitai auga, jog šių spintą, atrenkant per mažus rūbus ar avalynę, tvarkyti reikia iš tiesų dažnai. Kodėl į šią veiklą neįtraukus ir savo vaiko! Jei kils abejonių, ar, pavyzdžiui, ta raudona striukė nuo lietaus ir vėjo dar yra tinkamo dydžio, užteks vaikui ją pasimatuoti. O gal spintos tvarkymasis virs smagiu madų demonstravimu – veikla, tikrai patiksiančia kiekvienai mergaite!

Sprendimą, kur turėtų keliauti, pavyzdžiui, dar puikiai atrodantys, tačiau jau per maži lietaus rūbai ar kiti drabužiai, priimkite kartu su vaiku. Aišku, jei šeimoje yra mažesnių atžalų, atsakymas ir taip aiškus, tačiau galbūt vaikas išreikš pageidavimą išaugtus rūbus pats įteikti jaunesniam broliui ar sesei.

Kokybiški, universalaus, metams bėgant iš mados neišeinančio dizaino Reima lietaus rūbai gali būti prikeliami antram gyvenimui (tuo pačiu ir papildant savo taupyklę!) juos parduodant. O gal – padovanojant kitam vaikui, kuriam rūbai nuo lietaus ar kiti drabužiai yra tikrai reikalingi, tačiau, dėl prastesnės tėvelių finansinės situacijos, ne visada įperkami.

Žinoma, jei paaiškėjo, jog anksčiau turėta lietaus apranga vaikams jau išaugta, suskubkite išsirinkti ir įsigyti naują!

 

„Šlapios“ pramogos lauke

Kitaip, neturint tinkamų lietaus drabužių, šia idėja, kuria kaip tik norime pasidalinti, negalėsite pasinaudoti. Iš tiesų, lietų už lango neretai neigiamai vertiname tik mes, suaugusieji. O vaikams, pilniems smalsumo, tai – tik dar viena puiki galimybė užsiimti įdomia veikla! Tad jei oras nėra labai žvarbus, nepučia stichinį lygis siekiantis vėjas ir lyja ne iš kibiro, o tiesiog...lyja, neprieštaraukite vaiko norui pabūti lauke ar net patys pasiūlykite tokią idėją.

Aišku, norint, jog netektų baimintis dėl sušlapusių rūbų ir sušalusio vaiko, būtina tinkama apranga ir avalynė. Lietaus drabužiai vaikams – vienas būtiniausių pirkinių šiam sezonui. Nusiteikite, jog vieno komplekto šių rūbų gali nepakakti. Neperšlampami kombinezonai arba striukės ir lietaus kelnės vaikams neretai įtraukiami ir į darželiuose rekomenduojamų turėti daiktų sąrašą. Nepulkite šokti piestu prieš tokį reikalavimą, o, priešingai, džiaukitės, jog Jūsų atžala lanko tokią ugdymo įstaigą, kurioje dirbantys specialistai suvokia vaikų buvimo gryname ore naudą.

Trūksta idėjų, ką veikti lauke lyjant? Jei lauke bus ir kitų vaikų, veiklos jiems, patikėkite, greitai atsiras. Galima, žinoma, apsimovus kokybiškais botais vaikams, lenktyniauti po balas ar taškyti vandenį su kojomis. Dauguma vaikų mėgsta balionus, o jei šiuos dar pripildytume vandeniu – linksmybės garantuotos! Žinoma, nepamirškite vaikams priminti, jog ruduo – ne vasara, tad siekiant išvengti peršalimo, „šlapiomis“ pramogomis derėtų mėgautis atsakingai ir saikingai.

Vaidmenų žaidimai

Vaidmenų žaidimai, leidžiantys vaikui tapti kuo tik panorėjus – ne tik smagi, bet ir naudinga veikla, padedanti geriau pažinti save ir kitus, išmokti, kaip elgtis vienoje ar kitoje situacijoje, nugalėti įvairias baimes ir panašiai.

Įprastai pakanka tik mestelėti vaikui idėją, kuo jis galėtų tapti ir mažųjų fantazija paima viršų. Jei vaikas šeimoje yra vienas, nusiteikite, jog į šį žaidimą gali tekti įsitraukti ir Jums. Tai – puiki proga ne tik artimiau pabendrauti su vaiku, bet ir grįžti atgal į savo vaikystę!

Kulinariniai eksperimentai virtuvėje

Tarp vaikų neretai pasitaiko nevalgiukų, tačiau dar daugiau tokių, kurie, jei tik gautų leidimą iš tėvelių, mielai patys šeimininkautų virtuvėje. Argi gali būti puikesnis metas kulinariniams eksperimentams virtuvėje su vaikais nei ruduo, gausiai apdovanojantis sodo bei daržo gėrybėmis!

Atsižvelgdami į vaiko amžių, galite vaikui tiesiog leisti, pavyzdžiui, sumaišyti tešlą pyragui ar išdėlioti obuolius skardoje. Kitas variantas – konkretaus pyrago ar kito patiekalo  recepto pasirinkimas ir gamybos proceso analizė, kelionė kartu į parduotuvę įsigyti reikiamų produktų, paruošto patiekalo dekoravimas, stalo padengimas  ir panašiai. Taip pat, pavyzdžiui, galima filmuoti/fotografuoti gamybos procesą ir pasidalinti šiuo įrašu/nuotraukomis viešai, savo socialinio tinklapio paskyroje.

Pasiruošimas...vasaros atostogoms

Nors, tikėtina, vis dar gyvenate ką tik praskriejusios vasaros prisiminimais, kodėl nepradėjus planuoti naujų atostogų? Jei vaikas jau ūgtelėjęs, gebantis naudotis internetinės paieškos šaltiniais ir/arba enciklopedijomis (idealu!), šį darbą galite patikėti jam. Taip turiningai praeis lietingo rudens diena, o vaikas, gavęs tokią atsakingą užduotį, jausis kaip niekada svarbus ir pasitikintis savimi. Be to, remiantis psichologų nuomone, iš anksto planuojamos atostogos neša džiaugsmą dar net neprasidėjusios bei yra tarytum užprogramuotosbūti sėkmingomis.

Eksperimentai

Vaikai iš prigimties yra smalsūs tyrinėtojai, besidomintys viskuo, kas vyksta aplink. Eksperimentai – puikus būdas leistis į netikėtumų kupiną priežasčių ir pasekmių kelionę. Prieš darydami bet kokį eksperimentą, kartu su vaiku iškelkite tam tikrą hipotezę. Eksperimentas ir bus skirtas jos patvirtinimui ar paneigimui. Atlikę eksperimentą, būtinai skirkite laiko rezultatų aptarimui, tai yra, vaikui suprantama kalba paaiškinkite, kas, kaip ir kodėl įvyko.

Beje, priešingai nei dalis tėvelių mano, eksperimentuoti galima ir spontaniškai, panaudojant namuose randamus daiktus, taip išvengiant būtinybės įsigyti specialias priemones. Vienas elementariausių pavydžių – piešimas vašku ant vandens.

Giminės nuotraukų albumų peržiūra

Retą benustebina faktas, jog šiuolaikinis 2-3 metų vaikas, gavęs į ranką mobilųjį telefoną, jau žino, ką galima su juo nuveikti, pavyzdžiui, peržiūrėti nuotraukų galeriją ar...pasidaryti asmenukę. O kada paskutinį kartą rodėte savo vaikui popierines nuotraukas, kuriose atsispindi Jūsų, senelių, prosenelių ar tolimesnių giminių gyvenimo fragmentai? Nupūskite nuotraukas nuo senų albumų ir kartu su vaiku pasinerkite prisiminimų link. Vargu ar tam gali būti tinkamesnis metas, nei nostalgiška kvepiantis ruduo?

Taip pat skaitykite