Šią savaitę lietaus prekėms papildoma -20% nuolaida su kodu: 20RAIN
IŠSIRINK
Kilo klausimų? 8 (5) 2080009
2023-01-27

Patarimai, praversiantys renkantis ne tik slidinėjimo aprangą, bet ir žiemos atostogų kryptį

Kartą paragavęs, negali sustoti. Tikriausiai Jūs ne tik žinote, bet ir savo „kailiu“ esate patyrę šio, įvairiose situacijoje naudoti tinkamo, posakio teisingumą. Slidinėjimas – puikus pavyzdys. Jei vaikai, su užsidegimu išbandantys įvairias veiklas, vos tik gavę progą, mielai bando stotis ant slidžių, tai, kuo žmogus vyresnis, tuo, tikėtina, pirmos pažinties su šia sporto šaka labiau vengia. O, pagaliau „perlipus per save“, dažnas ima gailėtis, jog šio užsiėmimo neišbandė anksčiau!

Draugiškas patarimas: visada geriau mokytis iš svetimų klaidų. Tad, jei slidžių nesate net pasimatavę, o giliai viduje kirba noras pabandyti, nesnauskite! Tikėtina, jog atrasite sau ar net visai šeimai priimtiną veiklą, o slidinėjimo atostogos viename iš daugelio užsienio kurortų taps viena Jūsų tradicijų. Šiame įraše apžvelgsime tris Europos valstybes, kurias, kaip vieną iš geriausių pasirinkimų, rekomenduoja slidinėjimo entuziastai. Taip pat pasidalinsime praktiniais patarimais, kuo vadovaujantis, turėtų būti pasirenkamos striukės ir kita slidinėjimo apranga.

Italija

Italija – dėmesio verta slidinėjimo atostogų idėja net dėl kelių priežasčių. Visų pirma – puikiai įrengtos slidinėjimo infrastruktūros, orientuotos į skirtingus gebėjimus turinčius asmenis. Čia netrūksta nei mėlynų trasų, skirtų pradedantiems, nei raudonų ar juodų, atitinkančių labiau patyrusių ar profesionalių slidininkų įgūdžius. Jei esate „pradinukas“, vienas iš rekomenduojamų Italijos slidinėjimo kurortų – Livigno. O šeimų, turinčių vaikų, rojus – Pinzolo kurortas, kuriame veikia ir slidinėjimo mokykla.

Beje, Italijoje yra ir didžiausia pasaulyje (apie 3 000 km² ploto) slidinėjimo zona Dolomiti Superski, apimanti 12 slidinėjimo kurortų ir daugiau nei 1 220 km slidinėjimo trasų.

Jei vienas iš svarbių kriterijų, planuojant atostogas, Jums yra pinigai (o kam tai nesvarbu!), Italijai taip pat drąsiai galima dėti pliusą. Lyginant su kitais slidinėjimo kurortais, draugiškos ne tik sniego pramogų, bet ir lėktuvo bilietų, nuomos, maisto ir kitų paslaugų/prekių kainos.

Šokiai, karaokė, koncertai bei kitos, į turistus orientuotos, pramogos neleis nuobodžiauti ir nulipus nuo slidžių. Mažesni, lyginant su, pavyzdžiui, Prancūzija, autentiškumą išsaugoję Italijos kurortai – puiki galimybė artimesnei pažinčiai su šios nuostabios šalies kultūra, istorija, žmonėmis.

Galiausiai, slidininkus į Italija kviečia ir pati gamta. Italijos Alpėse dažnai šviečia saulė, o itin didelių šalčių nebūna. Tiesiog tobulas oras žiemos pramogoms, ar ne?

Prancūzija

Jei ant slidžių jaučiatės drąsiai ir norite mėgautis ekstremaliais pojūčiais, Prancūzija – vienas puikiausių pasirinkimų. Didžiąją dalį Prancūzijos slidinėjimo kurortų užima raudonos ir juodos (vidutinio sudėtingumo ir sudėtingos), patyrusiems slidininkams skirtos trasos.

Prancūzija traukte traukia, tačiau turite vaikų, o gal antra pusė negali pasigirti stipriais slidinėjimo įgūdžiais? Puikus kompromisas – La Plagne arba Les Arcs. Tai – slidinėjimo kurortai, kuriuose veiklos netrūks nei vaikams, nei pradedantiesiems slidininkams.

Aukščiausios kokybės paslaugos ir aptarnavimas, slidinėjimo kurortuose veikiantys SPA centrai, spalvingas naktinis gyvenimas ir išskirtinis dėmesys vaikų užimtumui: turiningos slidinėjimo atostogos Prancūzijoje garantuotos!

Andora

Andora – nors ir nedidelė, tačiau slidinėjimo mėgėjams ką pasiūlyti turinti Europos valstybė, įsiterpusi tarp Prancūzijos ir Ispanijos. Sąlygas, idealias šiai žiemos pramogai, atrodo, jau nulėmė pati gamta: įstabus kraštovaizdis, maloniai švelnus klimatas ir daugybė aukštų kalnų, kuriuose apstu ilgai išsilaikančio, minkšto sniego, puikiai tinkamo slidinėti.

Ši šalis – dėmesio vertas pasirinkimas visiems slidinėjimo entuziastams, o ypač – šeimoms su vaikais ar stipriais įgūdžiais pasigirti negalintiems. Andoroje netrūksta profesionalių slidinėjimo mokyklų, tad, galbūt, čia atvykus, draugystę su slidėmis pradės Jūsų atžalos ar Jūs patys?

Jei Prancūzija – profesionalių slidininkų šalis, tai Andora, priešingai, didelį dėmesį skiria pradinukams ir vidutiniokams. Pavyzdžiui, Ordino Arcalis slidinėjimo kurorte iš viso įrengos 29 slidinėjimo trasos, o juodos iš jų – vos 2. Likusios skirtos pradedantiesiems ar vidutiniškai įgudusiems slidininkams.

Slidinėjimo atostogos Andoroje – tai puiki galimybė ne tik įgyti ar pagerinti savo slidinėjimo įgūdžius, bet ir išbandyti kitas žiemos pramogas, pavyzdžiui, sniegomobilį, 550 metrų lyną, įrengtą virš kalnų, ir kita. Žinoma, netrūksta ir kitų veiklų ar renginių, orientuotų į įvairaus amžiaus bei skirtingus pomėgius turinčius žmones.

O ką dėvi slidininkai?

Kalbant apie slidinėjimo atostogas, su pirma pasitaikiusia striuke, ištraukta iš spintos, tikriausiai neprasisuksite. Specialiai slidinėjimui skirti drabužiai – ne tik formalumas ar savotiška „vizitinė kortelė“, bylojanti apie Jūsų išskirtinį slidininko statusą. Slidinėjimo striukės ar kombinezonai atlieka svarbų vaidmenį, kalbant apie galimybę visapusiškai mėgautis šiuo užsiėmimu. Svarbiausia, jog slidinėjimo striukės vaikams ir suaugusiems nevaržytų judesių, garantuotų maksimalų komfortą, apsaugodamos nuo nepalankių aplinkos veiksnių (šalčio, vėjo, sniego, drėgmės) bei neleistų prakaituoti.

 

Atsparumas drėgmei

Rinkdamiesi aprangą slidinėjimui, atkreipkite dėmesį audinio atsparumą drėgmei („waterproof“). Puikus pasirinkimas – žieminės striukės vaikams ir suaugusiems, kurių atsparumas vandeniui – ne mažesnis nei 10 00 mm. Išvertus į „žmonių“ kalbą, tai reiškia, jog žiemos pramogomis, išlikdami sausi, galėsite mėgautis visą dieną, net ir esant stipriems krituliams.

Užsandarintos rūbo siūlės – dar vienas techninis niuansas, tiesiogiai susijęs su audinio atsparumu drėgmei.

Pralaidumas orui

Pralaidumas orui, tai yra kūno išskiriamos drėgmės „išstūmimas“ į išorę – savybė, kuria turi pasižymėti žieminė lauko apranga. O, kalbant apie slidinėjimui skirtas striukes, tai – tiesiog privalu. Juk slidinėjimas – aktyvi fizinė veikla, sudeginanti ne tik daug kalorijų ir priverčianti nubraukti ne vieną prakaito lašą (naujokams – ne tik dėl nuovargio, bet ir, ne paslaptis, dėl streso). Drėgmė, „užsistovėjusi“ viduje – ne tik fizinis diskomfortas, bet ir tiesiausias kelias susirgti peršalimo ligomis. Apie tokią atostogų pabaigą nesvajoja niekas, ar ne? Tad, analizuodami striukės aprašymą, pateiktą elektroninėje parduotuvėje ar etiketę, apžiūrinėdami rūbą realiai, atkreipkite dėmesį, jog oro pralaidumas siektų bent 7 g/m2/24 h.

Apsauga nuo šalčio

Nors kiekvieno mūsų kūnas oro temperatūrą vertina skirtingai, rinkdamiesi slidinėjimo aprangą, nepamirškite pasidomėti, iki kokios temperatūros ši teoriškai rekomenduojama dėvėti. Pasirinkę, pavyzdžiui, slidinėjimo striukę, skirtą dėvėti iki -20 °C, būsite tikri, jog net ir stipriau spustelėjęs šaltukas nesutrukdys Jūsų suplanuotų pramogų.  

Žieminės striukės izoliacinės savybės tiesiogiai susijusios su medžiagos, naudojamos užpildui, rūšimi. Sintetinis užpildas – puikiausias pasirinkimas, kai kalbama apie šalčio ir drėgmės „kokteilį“. Tuo tarpu pūkinės slidinėjimo striukės moterims, vyrams ar vaikams rekomenduojamos esant šaltam, bet sausam orui.

Rūbų sluoksniavimas

Žinoma, net pati kokybiškiausia, specializuota slidinėjimo striukė negali garantuoti maksimalaus komforto, jei po apačia bus dėvimi netinkami rūbai. Apatiniam sluoksniui rekomenduojami termo rūbai, pagaminti iš sintetinio audinio, merino vilnos ar minėtų pluošto mišinio. Viduriam, kuriam, priklausomai nuo oro temperatūros, kartais gali prireikti net ir iki 4 sluoksnių rūbų, rinkitės flisinius ar vilnonius drabužius.

Na, ir, galiausiai, viršutinis sluoksnis – slidinėjimo striukė ar kombinezonas, kuriuos pasirinkti, perskaičius šį straipsnį, tikime, bus gerokai paprasčiau.

Jei ieškote žieminės striukės paaugliams ar vaikams, rekomenduojame pasidomėti funkcinių rūbų gamintoju REIMA. Prireikus stilingos bei funkcionalios slidinėjimo striukės vyrams ar moterims, siūlome rinktis iš „Columbia“ asortimento, esančio mūsų internetinėje parduotuvėje.  

Slidinėjimo striukė – ne vienkartinė investicija. Tai – kokybiški žieminiai lauko rūbai, tinkami pramogoms ne tik užsienio šalių slidinėjimo kurortuose, bet ir, žinoma, mėgaujantis lietuviškos žiemos malonumais. 

Taip pat skaitykite