Kilo klausimų? 8 (5) 2080009
2023-01-27

Žiema: vesti ar nevesti vaiko į lauką?

Grynas oras – būtina sąlyga imunitetui stiprinti. Dažnas mažylis, vos tik paguldytas į vežimėlį, akimirksniu „lūžta“, tad tėvai neturi kito pasirinkimo, kaip tik atžalą migdyti lauke. Buvimas lauke – vienas geriausių sprendimų, jei vaikas, vaikštinėdamas iš kampo į kampą, niekaip neranda, kuo užsiimti. Lauke – tiek veiklos, jog vėliau atsiranda kita problema: sunku prikalbinti vaiką eiti namo.

Akivaizdu, laukas – universalus „receptas“ įvairiose situacijose. Tiesa, atėjus šaltajam metų laikui ir temperatūrai gerokai nukritus, buvimo lauke klausimas, ypač „pirmakartėms“ mamoms, tampa tikru galvos skausmu. Kiek laiko būti lauke? O gal geriau iš viso apsieiti be jo? Kaip suprasti, jog vaikui šalta? Kokie batai vaikams – tinkamiausias pasirinkimas žiemą? Atsakymų į šiuos bei kitus klausimus ir pabandysime paieškoti kartu!  

Svarbiausia – ne termometro parodymai, bet jutiminė oro temperatūra

Ne kiekvienuose namuose pamatysime ant lango pritvirtintą termometrą. Bet sužinoti, kokia šiuo metu yra oro temperatūra, labai paprasta: tereikia išmaniojo įrenginio ir interneto. O specializuotų interneto svetainių, kuriose pateikiama išsami informacija apie orus, netrūksta.

Tiesa, sprendžiant dėl vaiko vedimo į lauką, reikia vadovautis ne faktine oro temperatūra, bet jutimine. Pastarąją lemia vėjo stiprumas ir kryptis. Pavyzdžiui, termometras gali rodyti -17 °C, tačiau net ir nestipraus vėjo gūsiai šią temperatūrą „atšaldo“ iki -21 °C. O, kuo vėjas stipresnis, tuo ir jutiminė temperatūra atrodo žemesnė.

Nepasitikite savo pojūčiais, vertindami oro temperatūrą? Įprastai internetinėse svetainėse, greta faktinės, nurodoma ir jutiminė temperatūra. Jei jos nėra, pravartu žinoti, jog riba, kada reikėtų susilaikyti nuo nebūtino vaiko vedimo į lauką, svyruoja nuo -10 °C iki -15 °C.

Kiek laiko trunkantis buvimas lauke žiemą yra „saugus“?

Viskas priklauso nuo to, kokio amžiaus yra vaikas, kaip jis aprengtas ir ką veikia lauke. Greičiausiai sušąla patys mažiausi, dar pasyviai vežimėlyje gulintys vaikai. Net jei Jums, greitu žingsniu stumdant vežimėlį, ir nėra šalta, nepamirškite karts nuo karto patikrinti, kaip jaučiasi mažylis. Palieskite nosį, ausis, pirštukus: jei jie vėsoki, metas grįžti namo. Pabalęs veidukas – taip pat atšalimą reiškiantis signalas. Kad yra per šalta, vaikas gali signalizuoti pats, pavyzdžiui, pradėdamas verkti ar blaškytis per miegus. Žinoma, tokiame amžiuje dirglumo priežasčių gali būti begalė, bet, kaip sakoma, atsarga gėdos nedaro. Ypač – kalbant apie tokį, sveikatai pavojingą reiškinį, kaip kūno nušalimas.

Vyresni, vaikščiojantys, o neretai – strimagalviais lekiantys vaikai, dėl fiziškai aktyvios veiklos, pakankamai sušyla, tad besižnaibantis šaltukas (aišku, tėveliams pasirūpinus tinkama apranga) yra mažiau pavojingas ir lauke galima drąsiai praleisti daugiau laiko. Tiesa, net jei vaikas pakankamai sąmoningas, jog pasakytų, šalta jam ar ne, aklai tuo pasitikėti nederėtų. Nušalti kojytes ir pirštukus galima net fiziškai to nejuntant. Galiausiai, kai lauke taip smagu šėlioti, negi imsi ir prisipažinsi, jog šalta? Juk mama lieps eiti į namus!

Taigi, konkretaus atsakymo, kiek laiko vaikas gali būti lauke šaltą žiemos dieną, nėra. Tėveliams teks išlaikyti budrumą ir nuolat tikrinti, kaip jaučiasi atžala.

 

Ko nepamiršti, prieš išleidžiant vaiką į lauką žiemą?

Nors itin daug tėvų dėmesio ir rūpesčio sulaukia patys mažiausi, dar vežimėlyje gulintys kūdikiai, visiškai priklausomi nuo mūsų, posakis, jog maži vaikai – mažos bėdos – ne iš piršto laužtas. Jei sprendimą, ar kūdikį vežti žiemą į lauką, ar visgi šalčiausias dienas leisti namuose, priimame mes, tai, atžaloms augant, turime atsižvelgti ir į jų nuomonę. Tad, jei vaikas pareiškė, jog nori eiti į lauką, o oras, vertinant sveiku protu, neprimena arktinio šalčio, drąsiai leiskite jam mėgautis žiemos malonumais. Žinoma, prieš tai įsitikinkite, ar vaikas tinkamai apsaugotas nuo žvarbaus oro.

Žiemą tiek suaugusiems, tiek vaikams rekomenduojama rengtis sluoksniais. Tikriausiai girdėjote taisyklę, jog vaikus reikėtų aprengti vienu sluoksniu daugiau, nei rengiatės Jūs patys? Visgi, žinant, jog kiekvieno kūnas temperatūrą vertina individualiai, rekomenduojame vadovautis tuo metu vyraujančiomis oro sąlygomis.

Apatinis ir vidurinis rūbų sluoksniai, taip pat – apatiniai drabužiai, turėtų būti pagaminti ne iš medvilnės, kuri sugeria drėgmę, sukurdama vėsumo efektą (žiemą to reikia mažiausiai, ar ne?), bet iš sintetinių audinių, vilnos ar merino vilnos.  

Viršutiniai lauko rūbai (striukės ir kelnių komplektas, vientisas kombinezonas) turi nevaržyti judesių, būti pakankamai šilti (rekomenduojamą temperatūrą „sufleruoja“ šilumos indeksas), nepraleisti drėgmės, bet užtikrinti efektyvų oro pralaidumą.  

Ir, žinoma, tinkama, reikiamo dydžio žieminė avalynė vaikams. Juk kojos turi tiesioginį kontaktą su įšalusia žeme, sniego pusnimis, o neretai – ir balomis. Tad, mąstant, kaip sukurti funkcionalų ir stilingą žieminį įvaizdį vaikams, batai – vienas svarbiausių klausimų.

Kokie vaikiški batai – tinkamas pasirinkimas žiemai?

Jei, atsižvelgiant į oro sąlygas, viduriniojo rūbų sluoksnių skaičių galima kaitalioti, taip garantuojant komfortišką temperatūrą, žieminiai batai vaikams – opesnė tema. Neretai investuojama tik į vieną kokybišką porą, tad vaikų batai turi būti tinkami permainingiems žiemos orams. Ši žiema, kai arktinį šaltį ir sniego kalnus netikėtai pakeitė rekordiškai aukšta oro temperatūra ir balos – puikus pavyzdys, kad žiemiški orai yra nenuspėjami ir, žinoma, patvirtinimas, jog neperšlampami batai vaikams – tiesiog privalomas šio sezono pirkinys.

Juk vaikai, kad ir kaip suaugusiems norėtųsi, nevaikštinėja ramiai šaligatviais, vengdami balų. Veikiau priešingai: kai aplinkui kalnai sniego, o, šiam ištirpus, atsiranda didžiulės balos, kojos tarytum savaime nuneša link jų! Žinoma, turėtumėte atžalai paaiškinti, kad braidymas balose šaltuoju metų laiku nėra pati geriausia pramoga. Net ir efektyviu atsparumu drėgmei pasižyminti žieminė avalynė – tai ne guminiai batai vaikams, kurie visiškai nepraleidžia drėgmės. Pavyzdžiui, tarp pirkėjų populiarūs „Crocs Classic Neo Puff Boot Kid's“ auliniai batai vaikams – puikus pasirinkimas šaltajam sezonui. Tiesa, iš vandeniui nepralaidžios „Croslite™“ medžiagos yra pagaminta tik apatinė aulo dalis. Tad, jei vaikas pasiduos pagundai įbristi į gilią balą ir ilgiau joje pastovės, natūralu, koja sušlaps.

Rinkdamiesi vaikišką žieminę avalynę, pirmenybę teikite aukštesniam aului. Pastarasis ne tik sumažins sniego patekimo į bato vidų pavojų, bet ir apsaugos nuo šalčio didesnę kojos dalį.

Žinoma, negalima pamiršti ir žieminių batų pašiltinimo. Juk tai – viena pagrindinių ypatybių, atskirianti šaltojo sezono avalynę, nuo tinkamos dėvėti kitais metų laikais. Avalynės gamintojai, pateikdami savo produktų aprašymus, neretai nurodo, iki kokios temperatūros rekomenduojama dėvėti vieno ar kito modelio žieminius batus. Žinoma, atkreipkite į tai dėmesį, tačiau visada vadovaukitės individualiu vaiko temperatūros vertimu. Juk vieniems vaikams, kaip ir suaugusiems, kojos nuolat šąla, tuo tarpu kitiems, avint tuos pačius batus, būtų net šilta.

Tinkamas avalynės dydis – veiksnys, lemiantis ne tik patogumą vaikščiojant, bet ir komfortišką šilumą. Jei kojos pirštai remiasi į batą, esant žemai oro temperatūrai, jie sušals. Sprendžiant, kuris žieminių vaikiškų batų dydis yra tinkamas, reikėtų išmatuoti pėdos, apmautos storesnėmis kojinėmis, kurias vaikas mūvės, ilgį. Vaikiški žieminiai batai turėtų būti 0,4–1 cm ilgesni už pėdą.

Šioje situacijoje rekomenduojame aklai nesivadovauti posakiu, jog roges reikia ruošti vasarą. Juk sudėtinga numatyti, kiek centimetrų vaiko pėda padidės per kelis mėnesius. Tad „Open24“ pirkėjams stengiamės visada pasiūlyti patrauklią vaikiškos avalynės kainą, leidžiančią įsigyti norimus batus, tada, kai jų prireikia.

Taip pat skaitykite