Kilo klausimų? 8 (5) 2080009
2022-12-22

Dėmesio centre – žieminės striukės vaikams ir paaugliams

Jei vasarą ir pavasarį, demonstruodami spintos turinį, kasdien rengiamės ir savo vaikus puošiame vis kitaip, tai, orams atšalus, situacija su garderobu gerokai pasikeičia. Nesvarbu, kokia apranga pasirenkama, ši, reaguojant į oro sąlygas už lango, yra paslepiama po viršutiniais lauko rūbais – striukėmis, kombinezonais. Vadinasi, striukės turi atlikti ne tik praktinę funkciją, bet ir būti patrauklios akiai. Juk, natūralu, dažnai vilkint tą patį rūbą, norisi, jog vaizdas veidrodyje džiugintų. Ši taisyklė galioja ne tik moterims, bet ir vyrams bei, žinoma, vaikams. Būtent žieminės striukės vaikams bei naudingi patarimai jas renkantis ir yra tema, kurią šįkart aptarsime išsamiau.

3 svarbiausios savybės, kuriomis turi pasižymėti žieminės vaikiškos striukės

Nors pradžioje, kalbėdami apie striukes, akcentavome jų estetikos svarbą, savaime suprantama, jog naujos striukės vaikams paiešką derėtų pradėti nuo funkcinių savybių analizės. Pirmoji Jūsų užduotis – susiaurinti vaikiškų striukių asortimento gausą, išsirenkant tik geriausiai poreikius atitinkančius lauko rūbus.

Išskyrėme 3 pagrindinius kriterijus, kuriuos turi atitikti kokybiškos vaikiškos žieminės striukės. Žinoma, vadovaujantis ta pačia informacija, gali būti įsigyjamos ir striukės moterims bei striukės vyrams.

Šiluminės savybės

Tikriausiai neprieštarausite teiginiui, jog pirmasis reikalavimas, dažnam ateinantis į galvą, kalbant apie žiemines striukes – apsauga nuo šalčio. Nesvarbu, ar termometro stulpelis arti 0, ar „žnaibosi“ gerokai didesnis šaltukas, vaikas, vilkėdamas striukę, turi būti apgaubtas komfortiškos šilumos.

Šis reikalavimas itin aktualus, nes vaikams, priešingai nei suaugusiems, negalioja teiginys „tik į mašiną ir iš jos“. Mes, tai yra suaugusieji, dėl gyvenimo būdo ypatumų, kartais galime ir žiemą vilkėti akivaizdžiai ne tam sezonui skirtus lauko rūbus. Tuo tarpu vaikai, ypač jaunesnio amžiaus, daug laiko praleidžia lauke, nuoširdžiai mėgaudamiesi visais šio metų laiko teikiamais malonumais. Tad ir apranga turi būti tinkama. Sniego gniūžčių mūšis, sniego angelai, senio besmegenio statybos, linksmybės su rogutėmis: tai – tik dalis baltų, šaltų žiemos pramogų lauke, kuriomis reikia džiaugtis, jei tik gamta sudaro tam tinkamas sąlygas.

REIMA, vienas žinomiausių vaikiškų funkcinių rūbų gamintojų, siekdamas padėti tėvams išvengti galvos skausmo, mąstant, ar vaikas, atsižvelgiant į oro temperatūrą lauke, tinkamai aprengtas, visas savo prekinio ženklo striukes bei kombinezonus skirsto pagal jų šilumos indeksą. Šilumos indeksas – tai savybė, nusakanti, kokiai temperatūrai esant, lauko rūbas gali garantuoti efektyvią apsaugą nuo šalčio.

Ši žieminių lauko rūbų savybė vizualiai žymima snaigės simboliu (taiklus sprendimas!), vaizduojamu ant REIMA gaminių etiketės. Kuo daugiau snaigių, tuo, savaime suprantama, žieminės striukės šilumos izoliacinės savybės yra geresnės.

Vieną kartą susipažinus informacija, kurią „šifruoja“ snaigių skaičius, vėliau užteks tik užmesti akį į etiketę ar konkretaus rūbo aprašymą elektroninėje parduotuvėje. Ir bus aišku, kokiai temperatūrai esant, konkretus lauko rūbas – tinkamas pasirinkimas žiemai ar rudeniui.

  • 1 snaigė: striukę rekomenduojama dėvėti nuo 5 °C iki -10 °C temperatūros.
  • 2 snaigės: striukę rekomenduojama dėvėti nuo 0 °C iki -20 °C temperatūros.
  • 3 snaigės: striukę rekomenduojama dėvėti nuo -10 °C iki net -30 °C temperatūros.

Nėra snaigės simbolio? Vadinasi, lauko rūbas neturi pašiltinimo ir nėra rekomenduojamas dėvėti šaltuoju metų laiku.

Aišku, ši informacija nereiškia, jog Jūsų vaikui būtinai reikalingos trys skirtingos žieminės striukės, kurias, vadovaujantis termometro stulpelio rodmenimis, reikia kaitalioti tarpusavyje. Pavyzdžiui, įsigijus striukę, rekomenduojamą esant nuo 0 °C iki -20 °C, vaikas, tikėtina, šią sėkmingai dėvės didžiąją dalį rudens, žiemą ir net ankstyvą pavasarį.

Atkreipiame dėmesį, jog, norint mėgautis komfortiška šiluma, svarbu ne tik kokybiškos žieminės striukės ar kombinezonai, bet ir tinkamas rūbų sluoksniavimas.

Oro pralaidumo savybės

Retas vaikas, būdamas lauke, tiesiog ramiai stovi vietoje ar iš lėto vaikštinėja. Nepaisant kelių rūbų sluoksnių, dengiančių kūną, judesio tikrai netrūksta! Tad, dėl fizinio aktyvumo ir  individualios kūno reakcijos į šilumą, prakaituojama net, atrodytų, itin žvarbią dieną. Problema atsiranda tada, kai prakaitas užsibūna ilgiau, o rūbai, kuriuos vaikas dėvi, sušlampa. Ir kalba eina ne tik apie erzinantį diskomfortą. Viduje užsilaikiusio prakaito, ore tvyrančio šalčio ir pučiančio vėjo „kokteilis“ – tiesiausias kelias peršalti.

Norint užbėgti už akių tokiam „scenarijui“, būtina įsitikinti, ar striukė, kurią turite/ketinate įsigyti, yra pagaminta iš orui pralaidaus audinio. Pralaidumas orui („breathability“) – ne ką mažiau svarbus kriterijus, renkantis žieminius lauko rūbus, nei jau aptartas šilumos indeksas.

Priklausomai nuo to, kaip efektyviai striukės audinys yra pajėgus „išstumti“ prakaitą į išorę, išskiriami 3 oro pralaidumo lygiai. Ir šiuo atveju, REIMA, galvodama apie pirkėjų patogumą, šią informaciją perteikia vizualiai. Kuo daugiau rodyklių („garų“), nukreiptų į viršų, simbolių pavaizduota, tuo žieminės striukės oro pralaidumo savybės yra geresnės.

  • 1 rodyklė: striukės (kombinezono) pralaidumo pakanka ramiam pasivaikščiojimui lauke.
  • 2 rodyklės: striukės (kombinezono) pralaidumo pakanka žaidžiant lauke ar kitaip leidžiant laisvalaikį.
  • 3 rodyklės: striukės (kombinezono) pralaidumo pakanka aktyviai veiklai lauke ar net sporto užsiėmimams.

Savaime suprantama, jog, net ir puikiai pažįstant savo vaiką, negali žinoti, ką jis sumąstys veikti lauke. Kuo geresnėmis oro pralaidumo savybėmis pasižymi įsigyta žieminė striukė, tuo ramesni būsite, žinodami, jog, net ir po itin aktyvios dienos lauke, atžala iš lauko grįš nesukaitęs.

Atsparumas drėgmei

Dvi, pačias svarbiausias savybes, būtinas kokybiškoms vaikiškoms žieminėms striukėms, jau aptarėme. Tiesa, neturėtų būti pamirštas ir audinio atsparumas drėgmei. Juk žiemą netrūksta mišrių kritulių, o „maudynės“ sniege – tai viena mėgstamiausių vaikų pramogų.

Vėlgi, striukės ar kombinezono audinys, įvardijamas kaip nepralaidus drėgmei („waterproofness“), išsiskiria šios funkcijos efektyvumu. Pradedant vieno lašelio simboliu, vaizduojamu ant REIMA vaikiškų striukių (trumpalaikė apsauga nuo drėgmės), ir baigiant keturiais lašeliais, užtikrinančiais maksimalią, ilgalaikę apsaugą nuo lietaus.  

Turbūt kartoti nereikia: kuo efektyviau išreikšta viena ar kita žieminės striukės savybė (šiuo atveju – atsparumas drėgmei), tuo rūbas, vertinant tuo atžvilgiu, yra kokybiškesnis.

Žieminės striukės: apie ką dar reikia pagalvoti?

Net ir, atsižvelgiant į aptartus kriterijus, išfiltravus geriausius variantus, liko nemažas žieminių striukių pasirinkimas? Kas dar, ieškant žieminės striukės paaugliams ir vaikams, svarbu?

Nesudėtinga priežiūra

Atkreipkite dėmesį, kaip rekomenduojama valyti/skalbti Jūsų dėmesį patraukusią striukę. Tai, ypač kalbant apie žieminę lauko aprangą, yra itin svarbus aspektas. REIMA striukės ir kiti lauko rūbai yra padengti specialia, vandenį bei nešvarumus atstumiančia, danga, gerokai supaprastinančia drabužio priežiūrą.

Modelis

Žieminių striukių ilgis, kirpimas ir kiti modelio ypatumai – niuansas, svarbus kalbant tiek apie estetinį vaikų (o ypač – paauglių) skonį, tiek ir praktiškumą. Reguliuojamo dydžio juosmuo bei rankogaliai (papildoma apsauga nuo sniego patekimo po rūbais), vidinės kišenės, dvipusis užtrauktukas, integruoti atšvaitai, nusegamas gobtuvas – tik dalis praktiškų sprendimų, panaudotų viename ar kitame REIMA žieminės striukės modelyje.

Dizainas

Kuo pradėjome, tuo ir užbaigsime. Įsitikinus, jog dėmesį patraukę žieminių striukių modeliai atitinka visus, šio tipo lauko rūbams keliamus, reikalavimus, galima duoti valią akims! Žinoma, svarbu nepamiršti, jog tai, kas gražu Jums, nebūtinai patiks ir Jūsų vaikui. Tad taisyklė, jog mergaitėms imponuoja tik rožinė, o berniukams – žydra spalva, ne visada pasiteisina. Bet tai – jokia problema. REIMA vaikiškos striukės išsiskiria ne tik aukščiausia kokybe ir stipriausiomis funkcinėmis savybėmis, bet ir dizaino, išliekančio madingu ištisus sezonus, įvairove. Jei Jūsų vaikas turi kategorišką nuomonę aprangos atžvilgiu, į žieminės striukės paieškas leiskitės kartu!

Taip pat skaitykite