Kilo klausimų? 8 (5) 2080009
2022-09-05

Drabužių sluoksniavimas

Bazinis sluoksnis, vidurinis sluoksnis, dengiantis sluoksnis. Trys šilti sluoksniai – ženklus skirtumas tarp pramogų viduje ir lauke.

Apsirengimas sluoksniais

Aprengti vaiką į lauką gali būti tikras galvos skausmas – gali būti sunku suprasti, kaip drabužiai reaguos pasikeitus orams. Kaip užtikrinti, kad vaikas būtų pakankamai šiltai aprengtas, bet neprakaituotų? Svarbiausia žinoti, kad rengtis teisingai – tai rengtis sluoksniais.

Skirtingos medžiagos gerai veikia sluoksniuose, o tarp sluoksnių patekęs oras suteikia šilumą. Bazinis sluoksnis leidžia odai kvėpuoti, vidurinis sluoksnis išlaiko šilumą, o išorinis sluoksnis apsaugo nuo vėjo ir šalčio.

 

Rengiantis sluoksniais taip pat leidžia sutaupyti. Vieną drabužių sluoksnį galima naudoti beveik visus metus, jei tik jis dar tinka pagal dydį! Uždėjus papildomus sluoksnius arba juos nuėmus, apranga gali prisitaikyti prie besikeičiančių oro sąlygų, o skirtingi baziniai ir viduriniai sluoksniai gali suteikti gaivių aprangos variacijų.

1. Bazinis sluoksnis

Šiais laikais funkcionalūs bazinio sluoksnio drabužiai yra prieinami ir vaikams. Ši apranga tinka sportui, aktyviems žaidimams lauke. Sintetiniai ir mišraus pluošto drabužiai pašalina drėgmę nuo odos ir perkelia ją į kitus sluoksnius. Taip užtikrinama, kad vaikai jaustųsi patogiai, net kai jiems pasidaro karšta, kaip jie žaidžia audringai. Geriau rinkitės tokią medžiagą kaip Thermolite, Play Jersey arba vilna. Visi jie praleidžia orą ir maloniai jaučiasi ant odos. Vilna perduoda ir sugeria drėgmę, tačiau suteikia šilumą net ir drėgna. 

2. Vidurinis sluoksnis

Sekantis sluoksnis yra žinomas kaip vidurinis sluoksnis. Žiemą gali būti keli viduriniai sluoksniai, bet pavasarį dažnai pakanka vieno vidurinio sluoksnio. Vidurinis sluoksnis suteikia patogų papildomos šilumos kiekį, tačiau įsitikinkite, kad jis yra pakankamai laisvas – ankščiai prisispaudžiantys sluoksniai suteikia suvaržymo jausmą, bet ne šilumos. Flisas yra geras pasirinkimas, nes yra pralaidus orui, o šilumos vertė yra tokia pati kaip vilnos, tačiau jį lengva prižiūrėti ir jis greitai džiūsta. Vilna išlaiko savo šildančias savybes net ir būdama drėgna. Dar viena alternatyva yra plona pūkuota liemenė arba striukė, kurią galima naudoti kaip minkštą šildantį sluoksnį, kai ji dėvima po išorine striuke.

3. Dengiamasis sluoksnis

Svarbiausia išorinio sluoksnio funkcija yra apsaugoti nuo oro sąlygų. Verta rinktis vandeniui atsparų dengiamąjį sluoksnį, kad jį būtų galima naudoti įvairiomis sąlygomis – giedromis dienomis, lyjant ar esant šlapdribai. Kad būtų visiškai funkcionalus, dengiantis sluoksnis taip pat turi būti pralaidus orui, kad drėgmė pasišalintų iš aprangos. Priešingu atveju aprangos viduje liks drėgmė ir vaikas netrukus pradės jaustis nepatogiai ir šalti. Galite pasitikrinti vaiko temperatūrą kaklo ir gerklės srityje: jei ši vieta jausis šalta, vaikas jaus šaltuką.

Taip pat skaitykite