18 GIMTADIENIS - 18 PASIŪLYMŲ!
SUŽINOK ŠIANDIENOS GIMTADIENIO PASIŪLYMĄ!
SUŽINOK
Kilo klausimų? 8 (5) 2080009
2021-04-30

Pokyčiai prasideda nuo mažų dalykų

Galime pradėti tiesiog nuo savęs - vaikų auginime pasirinkdami produktus, kurie prisideda prie tvarumo.

Paskutinius keletą metų mūsų aplinkoje labai stipriai išaugo žodžio “tvarumas” naudojimas. Tvarus aplinkai, tvarus gyvenimas, tvarus vartojimas. Tačiau kiek iš mūsų tikrai žino, kas yra “tvarumas”?

Pasirodo tvarumo sąvoka pirmą kartą panaudota JTO ataskaitoje “Mūsų bendra ateitis” (eng. Our common future) dar 1987m. Joje buvo išskirtas harmoningų tarpusavio santykių tarp žmonių, gamtos bei visuomenės siekimas. Ir visgi, ką tai reiškia? Paprastais žodžiais tariant - reikia stengtis siekti geresnės gyvenimo kokybės visose srityse. Tai reiškia socialinėje plėtroje ir ekonomikoje, aplinkos apsaugoje ir paprastoje buityje ar netgi vaikų auginime.

Taip taip, perskaitei gerai. Vaikus auginti irgi galima tvariai. Puikiai suprantu, kad šiuolaikinė visuomenė, gyvenimas Instagrame, nesibaigiančios reklamos - skatina vartojimą ir pirkimą, ypač mados industrijos sferoje, tačiau mes galime pasistengti atsirinkti kas yra naudinga mums, kas kokybiška, kas tvaru ir kas tarnaus ne vienerius metus. Galime pradėti tiesiog nuo savęs!

Neveltui šio įrašo pavadinimas “Pokyčiai prasideda nuo mažų dalykų”. Ir čia noriu papasakoti, kodėl verta rinktis REIMA produktus ir kaip pasirinkdamas šį prekinį ženklą prisidėsi prie tvarumo. 

Ar žinojote, kad mados industrija yra atsakinga net už 10% į atmosferą išskiriamo anglies dioksido? Dėl šių skaičių, REIMA prieš 2 metus pakeitė savo strategiją, nes suprato privalanti atsakingiau žiūrėti į savo gaminamus produktus ir visame procese pradėjo naudoti principą: lengva priežiūra, patogus naudojimas, paprastas perdirbimas. Taip prasidėjo jų kelionė tvarumo link - mažais, tačiau labai svarbiais žingsneliais.

Vienas svarbiausių dalykų, kuriais gali pasigirti REIMA - rūbų bei avalynės perdavimas iš kartos į kartą. REIMA gaminami taip, kad gaminio naudojimo laikas būtų kuo ilgesnis. Tai reiškia, kad po vieno, dviejų ar net trijų sezonų gaminys dar bus tinkamas naudoti. Klausi kaip ir kodėl tai jiems apsimoka? Greičiausiai neapsimoka, tačiau žvelgiant į jų naudojamus šūkius bei tvarumo principus kitaip elgtis jie ir negalėtų.

Vienas labai gražus pavyzdys: REIMA prekinio ženklo direktorė, auginanti tris vaikus, yra viešai pasakiusi, kad net dirbant tokį darbą, jos jauniausias vaikas niekada neturėjo naujų REIMA produktų, nes viską paveldėjo iš vyresnėlių. 

Vaikų drabužiuose ilgaamžiškumas yra raktas į tvarumą. Kiekvienas REIMA gaminys yra testuojamas naudojant automatizuotą procesą, kurio metu gaminių paviršius yra trinamas švitriniu popieriumi. Štai kelnės ir kombinezonai kuriami taip, kad jų audinio neturėtų paveikti maždaug 30 000 slydimų grublėtu purvinu paviršiumi. Ar įsivaizduojat kiek vaikų turėtų nešioti kombinezoną, kad jis susidėvėtų? Pabandykime paskaičiuoti. Jei vieno išėjimo metu vaikas ant užpakalio ar pilvo čiuožtų nuo kalno 50 kartų, tai jis kombinezoną “sučiuožtų” per 600 dienų. Grubiai tai yra vieneri metai ir maždaug septyni mėnesiai. Kombinezono vaikas neišauga maždaug 2 sezonus. Tai yra 6 mėnesius. Vadinasi pagal jų skaičiavimus kombinezonas turėtų atlaikyti maždaug 3 vaikų nešiojimą po 2 sezonus. Nors juk tikrai visus 6 mėnesius jie neina kasdien į lauką ir nečiuožia purvu nuo kalno, tad net šie hiperbolizuoti skaičiai jau yra stulbinantys. O jei skaičiuotume tikrąjį naudojimo ilgaamžiškumą? Manau laikotarpis būtų bent dvigubai ilgesnis.

Smagu žinoti, kad to rezultatas - mažesnis atliekų skaičius. Kuo didesnis patvarumas - tuo mažesnė paklausa pirkti naujus drabužius.

Kitas svarbus dalykas, kuo REIMA produktai pasižymi tvarume - ekologiškos ir perdirbtos medžiagos audiniams. Štai viena iš kolekcijų - “Mono-material” - yra pagaminti tik iš poliesterio. Tai reiškia, kad visi sluoksniai yra lengvai perdirbami, nereikia nieko atskirti, o perdirbtas poliesteris toliau naudojamas automobilių kurui ar namų apšiltinimui. Turiu pripažinti, kad visada galvojau, jog medvilnę perdirbti yra lengviau ir paprasčiau, tačiau klydau. Oi kaip klydau. Tai žymiai sudėtingesnis procesas, plius medvilnės užauginimui naudojami labai dideli resursai ir dažnu atveju pažeidžiamas humaniškumas (tikriausiai visi esi girdėjęs skandalus apie medvilnės augintojų plantacijas?).

Nusipirkę REIMA gaminį jūs būsite tikri, kad nepažeidžiamos nei žmonių, nei gyvūnų teisės. REIMA nenaudoja tikro kailio savo gaminiuose, jį pakeičia vilna ir pūkais, o šie savo ruožtu turi RDS (Responsible Down Standard) ir RWS (Responsible Wool Standard) sertifikatus, kurie užtikrina humanišką elgesį su gyvūnais. Šiuos dalykus gali patikrinti, nes visos žaliavos yra susekamos ir gaminio kelias nuo žaliavos iki galutinio produkto tavo rankose yra matomas be jokių paslapčių. Įspūdinga ar ne?

Dar vienas dalykas, kuo REIMA gali didžiuotis - tai Bluedesign žymėjimas, kuris patvirtina, jog į aplinką, o labiausiai vandenį, nepatenka kenksmingi chemikalai ir galima atsekti medvilnės kelią nuo auginimo iki panaudojimo produkte. Bluedesign gauna tik tokie ženklai ir produktai, kurie užtikrina visiškai saugią viso produkto kelionę nuo žaliavos iki pagaminto ir siunčiamo jau supakuoto produkto. Tokia sistema suteikia saugesnę ir tvaresnę aplinką žmonijai gyventi ir dirbti. REIMA čia nežada sustoti. Jie ir toliau planuoja įgyvendinti savo tikslus, kurie, patikėk manim, atrodo gana įspūdingai. Jau šiais metais 50% vasaros kolekcijos produktų bus pagaminti iš perdirbtų medžiagų (ypač jie nori sumažinti poliesterio kiekį ir net darė bandymus, norėdami įrodyti, jog perdirbtas plastikas yra labai patvarus), o žiemos kolekcijoje net trečdalis gaminių. 75% produktų turės Bludesign žymėjimą (dabar turi apie 50%). Medvilnė bus tik 100% organinė ir sertifikuota, o 60% batų klijai naudojami vandens pagrindu.

Aš jau net nekalbu apie tai, kad REIMA išsikėlė tikslą dėl CO2 - pamatuok, sumažink, kompensuok. Jie pamatavo, kad per metus į atmosferą paleidžia 315 tonų CO2, tad šiam skaičiui kompensuoti bus sodinami medžiai. Daug daug medžių.

Tačiau REIMA skatina savo pirkėjus taip pat gyventi tvariai ir prisidėti prie planetos išsaugojimo. Pasirinkti produktus, kurie būtų ilgaamžiai, lengvai prižiūrimi ir klasikiniai, nes tokius galima naudoti ir po 10 metų. Kaip sako REIMA - lengva priežiūra ilgesniam naudojimui ir mažesniam aplinkos teršimui, nes norint išvalyti nereikia naudoti jokių chemikalų.

Tad pabaigai, priminsiu, kad kartais reikia įvertinti ne tik savo norus, tačiau ir būtinybę. Pasirinkusi REIMA kolekcijos striukes berniukams bei kombinezoną dukrai, aš supratau, kad investavusi šiek tiek daugiau ne tik prisidėsiu prie planetos išsaugojimo, bet ir išsaugosiu vietą vaikų spintoje. Man nebereikia rinktis 3 skirtingų striukių skirtingiems orams, nes REIMA padengia visus pavasario orus ir jų permainas. O dar geresnis dalykas yra galimybė išpurvintus rūbus tiesiog nubraukti šlapia šluoste. Jų valymui nereikia naudoti jokios chemijos ar pergyventi, kad striukė nespės išdžiūti iki kitos dienos darželyje. Kartais tikrai susimąstau, kaip aš anksčiau galėjau gyventi be REIMA?

Visą REIMA kolekciją galite rasti čia

Taip pat skaitykite